Carlos Fuentes overleden

Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes overleden

De Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes is overleden, zo meldde dinsdag de Mexicaanse president Felipe Calderon. Fuentes, een van de bekendste Latijns-Amerikaanse romanschrijvers en essayisten, werd 83.

De in 1928 in Panama-Stad uit Mexicaanse ouders geboren Fuentes schreef niet alleen romans, maar ook kortverhalen, toneelstukken, literaire en politieke commentaarstukken en filosofische beschouwingen. Zijn romans gelden als ‘experimenteel’. In 1987 won hij de Cervantesprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen in de Spaanse taalgebied.

Als zijn meesterwerk wordt vaak zijn roman uit 1962, De dood van Artemio Cruz, genoemd en geroemd. Zijn roman Gringo Viejo (1985) werd een bestseller in de VS – daarmee was hij de eerste Mexicaan die dat bereikte – en dat leidde haast automatisch tot een Hollywoodverfilming: Old Gringo (met Gregory Peck).

Het was ook de verdienste van Fuentes, naast generatiegenoten als de Colombiaan Gabriel García Marquez en de Peruaan Mario Vargas Llosa, om de aandacht te vestigen op de Latijns-Amerikaanse cultuur in een periode waarin het grootste deel van de regio werd bestuurd door dictators.

Fuentes overleed in een ziekenhuis nabij Mexico-Stad, naar alle waarschijnlijkheid aan zware bloedingen die het gevolg zijn van een maagzweer. Dat meldt de Mexicaanse kwaliteitskrant El Universal. Andere bronnen hadden het eerst over een hartaanval.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120515_185

http://www.nieuwsblad.be

Carlos Fuentes overleden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s